Üzüm Yetiştirme ve Hasat Etme Nasıl Yapılır?

Ct, 04/02/2022 - 22:29 tarihinde gencer55 tarafından gönderildi
Üzüm Yetiştirme

Üzüm, sadece yemek, meyve suyu sıkmak ve sirke yapmak için değil, aynı zamanda güzel bir süs bitkisidir. Asmalar ilkbaharda ekilmeli ve tipik olarak yaz sonunda ve sonbahar başında hasat edilmelidir. Üzümlerinizi kış sonlarında budamanın da önemli olduğunu unutmayın. Nasıl üzüm yetiştirileceğini yazımızın devamında görebilirsiniz.

Üzüm asmaları sadece tatlı ve çok yönlü meyveler vermekle kalmaz, aynı zamanda bir bahçeye veya manzaraya da renk katar. Güçlü bakım ve uygun budama ile birkaç yıl içinde kolaylıkla meyve verirler ve 30 yıl civarında dayanırlar.

Üzüm Yetiştirme ve Hasat Etme Nasıl Yapılır?

Üzüm ne zaman dikilir?

 

  • Asmalar, kış mevsimi geçtikten sonra ilkbaharın ilk günlerinde dikilmelidir. Asmalar genellikle hareketsiz, çıplak köklü bitkiler olarak satın alınır.
  • Çoğu üzüm çeşidi kendi kendine ürün verir. Ancak asma satın alırken tozlaşma için birden fazla bitkiye ihtiyacınız olup olmayacağını sorun.
  • Tam güneş alan bir yer seçin. Tam güneş alan bir yeriniz yoksa en azından sabah güneşi aldığından emin olun. Az miktarda öğleden sonra gölgesi zarar vermez. Toprağınızın derin, iyi drene edilmiş ve gevşek olması gerekir. Ayrıca iyi bir hava sirkülasyonuna da ihtiyacınız vardır.
  • Üzüm asmalarının yukarı doğru büyümek için bir tür desteğe ihtiyacı olacaktır. Bu aynı zamanda hastalık riskini de azaltacaktır. Desteğin dikim sırasında yerinde olması gerekir.
  • Diğer bir seçenek ise, sağlam bir kafes veya çardaktır. Çardak, eve veya başka bir yapıya bağlı olmasına bağlı olarak iki, dört veya altı direğe sahip olabilir. 
  • Boş alanınız azsa, bir kazık üzerinde üzüm yetiştirmeyi deneyin. Üzüm asmasının yanına sağlam bir kazık koyun ve sıkıca tutturun. Asmayı dikey olarak büyütmeye devam edin. Asmanın ilk yıl kazıkların tepesine kadar büyümesine izin verin.
  • Asmaları dikmeden önce köklerini iki veya üç saat suda bekletin.
  • Her asma için 35 cm derinliğinde ve 35 cm genişliğinde bir dikim çukuru kazın. Kırık kökleri budayın ve asmayı fidanlıkta büyüdüğünden biraz daha derindeki çukura yerleştirin. Kökleri 20 cm toprakla örtün ve sıkıştırın. Kalan toprağı doldurun, ancak bunu kurcalamayın.
  • Dikim sırasında su verin.

Üzüm Yetiştirme ve Hasat Etme Nasıl Yapılır?

Üzüm nasıl budanır?

 

Üzüm budama çok önemlidir. Üzümler, bir yaşından itibaren sürgünlerde meyve verir. Çok fazla eski koltuk varsa o zaman daha az üzüm alırsınız. Her yıl asmalarınızı tamamen budarsanız, çok sayıda yeni büyüme elde edersiniz.

Budama, bitkinin uykuda olduğu kış sonlarında, genellikle Mart civarında yapılır. Ancak ilk yıl amaç, güçlü bir kök sistemi ve gövde oluşturmaktır. İlkbaharda asmayı üç tomurcuğa göre budayın. Sonra ilk kışa kadar bekleyin.

  • Bir çardak veya ızgara üzerinde üzüm yetiştiriyorsanız, en güçlü dalları seçerek, her postada bir tane olmak üzere üzümleri büyütün. İlk yıl en üstüne çıkmasına izin verin, büyüdükçe dalları iskeleye sabitleyin. İlk kış iskele tepesinde ve çardağın tepesi boyunca yan dalların büyümesine izin verin. Asmaların büyümeye devam etmesine izin verirseniz, yoğun yaprak, ancak az meyve verirler. Her kış, bir önceki yıl meyve veren dalları kaldırarak, bir yaşındaki dalları beş ila altı tomurcuğa keserek ve bazı yenileme kamışlarını iki ila üç tomurcuk haline getirerek bırakarak budama yapın. Zayıf, ince dalları kesin.
  • Bir kazık üzerinde üzüm yetiştiriyorsanız, ilk kış yan dalların her birinde üç tomurcuk olacak şekilde kesin. Bunlar gelecek yıl üzüm üretecek sürgünler verecektir. Özellikle gövdenin alt kısımları boyunca tüm zayıf ve cılız büyüyenleri kesin. İkinci kış, en sağlıklı dalları altı ila on tomurcuk olacak şekilde budayın, yenilenme mahmuzları olarak iki kamış seçin ve bunları her birinde üç tomurcuk olacak şekilde budayın ve diğer tüm kamışları kesin. Bu budamayı her kış tekrarlayın.

 

Etiketler

Kategori