
Satın aldığınızdan bu yana 2 yıldan uzun süre geçmişse şişelenmiş su bozulabilir. Suyun kendisi bozulmaz, ancak kabı bozulur. Şişeler ve diğer su kapları, genellikle etiketlerinde belirtilen son kullanma tarihlerinden daha uzun süre dayanır, ancak uygun şekilde saklanırsa.
Suyun ne kadar sürdüğünü ve ömrünü uzatmak için nasıl saklanacağını bilmek, suyunuzun her zaman taze olmasını sağlamak için sizi teşvik edecektir.
Şişelenmiş su hangi sıcaklıkta saklanmalı?
Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri , 10 ° C ila 21 ° C arasında bir sıcaklıkta, soğuk bir yerde su depolamak ve her altı ayda bir depolanmış suyun yerini değiştirmeyi önerir. Ayrıca, saklama tarihiyle birlikte kapların “içme suyu” olarak etiketlenmesini de önerir.
Şişelenmiş su sıcakta kötüleşir mi?
Şişelenmiş su ısıda bozulabilir. Su, ortamda doğal olarak bulunduğu için kendi kendine bozulmaz. Ancak ticari olarak paketlenmiş suyu tutan plastik şişe biraz geçirgendir, zamanla bozulur ve suya kimyasallar sızdırmaya başlar.
Heart Water'dan Amanda Stevens, endişe kaynağının su kalitesi olmadığını, bunun yerine perakende mağazalarında satılan tipik su şişesinin bileşimi olduğunu onaylıyor. Bisfenol A (BPA), üreticilerin plastik yapmak için kullandıkları ve şişelerini parlak ve sert hale getiren Bisfenol A (BPA) içerir.
Su kirliliğinde ısının oynadığı rol
National Geographic , ticari olarak şişelenmiş suyun, doğrudan güneş ışığı veya diğer ısı kaynakları gibi uzun süreli aşırı sıcaklıklara maruz kalması durumunda zararlı olabileceğini bildirmektedir. Bu gibi durumlarda, şişenin plastiğindeki kimyasal bağlar parçalanır ve suya sızmaya yatkın hale gelir. Ayrıca kapta küf veya alg gelişebilir.
Yeniden kullanılabilir kaplarda yüksek sıcaklığın suya etkisi üzerine yapılan çalışmalar yetersizdir. Ancak Cooper ve arkadaşları tarafından 2011 yılında yapılan bir çalışmada umut vericiydi. Araştırmacılar, polikarbonata kaynar su döktüklerinde daha fazla BPA'nın sızdığını buldular.
Şişelenmiş su arabanızda ne kadar sürer?
Şişelenmiş su yazın arabanızda birkaç saate kadar, ilkbahar ve sonbahar gibi daha serin zamanlarda ise 2 yıla kadar kalabilir. Ancak, donmuş su şişelerin çatlamasına ve kırılmasına neden olabileceğinden, şişelenmiş su kışın arabanızda saklanmamalıdır.
Şimdiye kadar öğrendiklerimize göre, aracınızı hiç kullanmazsanız ve garajınız her zaman serin tutulursa, şişelenmiş düz suyu iki yıl ve bir yıl da maden suyunu arabanızda tutabilirsiniz.
Bu gerçekçi bir senaryo olmadığı için, özellikle sıcak havalarda, arabada uzun süre içecek bırakmamak en iyisidir.
Şişelenmiş su nasıl saklanır?
- Güneş ışığına maruz kalmasını önleyin.
- Güçlü kokulu ürünlerden uzak, serin ve karanlık bir depoda saklayın.
- İçeride yeriniz yoksa ve şişeleri dışarıda saklamanız gerekiyorsa, hava koşullarına maruz kalmasını önlemek için muşamba, çadır veya başka bir sağlam malzeme ile örtün.
- Pestisit ve gübre gibi zehirli maddelerin saklandığı yerlerde saklamayın.
- İster içeride ister dışarıda olsun, zeminde saklamayın.
- Yakıt pompaları ve radyatörler gibi ısı kaynaklarının yakınında saklamayın.
- Aşırı soğukta da saklamayın.
Artık şişelenmiş suyun bozulması, raf ömrünü ve onu korumanın en iyi yolunu bildiğinize göre, kendinizi ve ailenizi güvende tutmak için ne gerekiyorsa yapabilirsiniz. Şişelenmiş su, acil durumlarda hayat kurtarıcıdır, bu nedenle her zaman elinizin altında olması faydalıdır.
Ancak belki de plastik şişelerden paslanmaz çelik veya camdan yapılmış olanları kullanmak güvenlidir. Yeniden kullanılabilir, çevre dostu alternatif kaplara geçmeyi düşünebilirsiniz. Bu malzemeler kompakttır, tuttukları sıvıya sızan kalıntılara sahip değildir ve çok düşük kimyasal kontaminasyon riski taşır. Şişelenmiş suyun bozulması oldukça önemli bir durumdur.