
Doğum öncesi taramalar, anemi veya gestasyonel diyabet gibi sağlığınızla ilgili sorunları belirleyebilir. Taramalar ayrıca bebeğinizin sağlığını izleyebilir ve kromozomal anormalliklerin belirlenmesine yardımcı olabilir. Bu taramalardan biri olan nukal saydamlık testi nedir? Sorusunun cevabını merak edenler için bu konuyla ilgili detayların hepsini derledik. Nukal saydamlık testi kısaca ense kıvrım kalınlığını ölçer. Bu bölge, doğmamış bir bebeğin boynunun arkasındaki bir doku alanıdır. Ense kalınlığının ölçülmesi, sağlıklı gelişimin değerlendirilmesine yardımcı olur. Nukal saydamlık testi ile down sendromu ve bebekteki diğer genetik problemler kontrol edilir. Şimdi ense kalınlığı ölçümü neden yapılır? Sorusuna bakalım.
Nukal saydamlık testi nedir ve neyi ölçer?
Ense saydamlığı taraması veya nukal saydamlık testi, hamileliğin ilk üç aylık döneminin sonunda yapılan özel bir ultrason taramasıdır. Doktorların, bir bebeğin kromozomal anormalliğe sahip olma olasılığının, istatistiksel olarak daha yüksek olup olmadığını belirlemesine yardımcı olur.
Nukal saydamlık testi, büyüyen bir bebeğin boynunun arkasındaki ense kıvrımı adı verilen küçük, açık bir alana odaklanır. Uzmanlar, kromozom anormallikleri olan bebeklerde bu noktanın sıvı biriktirme eğiliminde olduğunu bulmuşlardır.
Boyunlarının dibinde sıvı artışı olan bebeklerin, Down sendromu (trizomi 21), Edwards sendromu (trizomi 18) veya Patau sendromu (trizomi 13) gibi kromozomal bir sorun yaşama riski istatistiksel olarak daha yüksektir.
Sonuçlar yüksek bir risk gösteriyorsa, bu mutlaka bebeğinizde bir sorun olduğu anlamına gelmez. Bu sonuç, bir teşhis testi yaptırmak isteyip istemediğinize karar vermeniz gerektiği anlamına gelir. Bir teşhis testi, herhangi bir anormallik hakkında kesin bir cevap sağlayabilir.
Hamilelikte ense kalınlığı ölçümü ne zaman yapılır?
Gelişmekte olan bir bebeğin boynunun arkasındaki açık alan 15. haftada kaybolabilir, bu nedenle ilk trimesterde bir ense kalınlığı testi yapılmalıdır.
Bu test ayrıca, bir anne hormonu olan plazma proteini ve insan koryonik gonadotropin (HCG) seviyenizi ölçmek için kullanılır. Her ikisinin de anormal seviyeleri bir kromozom problemini gösterebilir.
Kimler nukal saydamlık taraması yaptırmalıdır?
Tüm hamile kadınlar için bir ense kalınlığı taraması önerilir ve genellikle ilk üç aylık dönemde yapılan doğum öncesi testlerden biridir.
Doğum öncesi test yaptırıp yaptırmamak nihayetinde size kalmış. Sonuçlar, doğum öncesi bakım kararları vermenize yardımcı olabilir. Takip testi bir kromozomal bozukluğu teşhis ederse, çocuğunuzun özel ihtiyaçlarına önceden hazırlanmanıza izin verebilir.
Nukal saydamlık (ense kalınlığı taraması) testi yaygın olarak yapılmasına rağmen, bazı yerlerde bu test yapılamayabilir.
Nukal saydamlık testi, size veya bebeğinize herhangi bir zarar vermeyen güvenli bir testtir. Ense kalınlığı ölçümünün ilk trimester döneminde önerildiğini, ancak isteğe bağlı olduğunu unutmayın. Bazı kadınlar risklerini bilmek istemedikleri için bu testi yaptırmazlar. Kaygı yaşıyorsanız veya sonuçların sizi nasıl etkileyeceği konusunda endişeleniyorsanız doktorunuzla konuşun.