Meditasyon Nedir? Meditasyon Nasıl Yapılır?

Pa, 03/13/2022 - 21:54 tarihinde gencer55 tarafından gönderildi
meditasyon

Meditasyon nedir ve nasıl yapılır diye merak ediyorsanız tam size göre bir yazı hazırladık.  İlk olarak meditasyon, Budizm ve Hinduizm'de ortaya çıkmış bir uygulamadır. Meditasyonun yapmanın amacı, zihninizi odaklamak ve düşünmektir. Uygulama bittiğinde daha yüksek bir farkındalık düzeyine ve huzura ulaşmaktır. Meditasyon çok eski bir uygulamadır, ancak bilim adamları meditasyonun faydalarını keşfetmeye devam etmektedir. Düzenli olarak yapılan meditasyon, duygularınızı kontrol etmenize, konsantrasyonunuzu artırmanıza, stresi azaltmanıza ve hatta etrafınızdaki insanlarla daha fazla iletişim kurmanıza yardımcı olabilir. Pratik yaparak, etrafınızda ne olursa olsun bir huzur duygusuna ulaşabileceksiniz. Meditasyon yapmanın birçok farklı yolu vardır, bu nedenle bir uygulama sizin için işe yaramazsa, pes etmeden önce sizin için daha iyi olan farklı bir tür denemeyi yapın.

meditasyon nedir

Meditasyon nedir?

 

Meditasyon yapmayı öğrenmeden önce meditasyonun ne olduğunu bilmek size yardımcı olacaktır. Meditasyon genellikle bizi koşullu zihnin ve alışılmış düşüncenin ötesinde uyandıran ve gerçekliğin doğasını ortaya çıkaran bir zihinsel dikkat eğitimi olarak tanımlanır.

Sözlükte, "meditasyon" üzerinde düşünmek veya tefekkür etmek anlamına gelir. Aynı zamanda, adanmış bir tefekkür alıştırması, dini veya felsefi nitelikte bir tefekkür söylemi anlamına da gelebilir. Meditasyon kelimesi, düşünmek anlamına gelen Latince meditari'den gelir. Med , bu kelimenin köküdür ve “uygun önlemleri almak” anlamına gelir. 

meditasyon

 

Meditasyonun faydaları nelerdir?

 

Meditasyonun zihinsel ve fiziksel sağlık için kanıtlanmış faydaları bulunmaktadır. İşte meditasyonun faydaları:

 

Daha sakin, daha istikrarlı ve odaklanmış bir zihin

Geliştirilmiş uyku kalitesi

Azaltılmış stres ve gerginlik

Sükûnet

Gelişmiş öz farkındalık ve gelişmiş öz imaj

Artan sevgi ve şefkat duyguları

Azalmış kaygı, depresyon ve ağrı seviyeleri

Gelişmiş duygusal kararlılık

Artan güven ve motivasyon

Düşük kan basıncı, gelişmiş bağışıklık sistemi ve azaltılmış inflamasyon gibi sağlık yararları…

 

Liste uzayıp gidiyor…Düzenli bir uygulama sonunda zihinsel, fiziksel ve duygusal sağlığınızın tüm yönlerini daha iyi yönde etkileyecektir.

 

Meditasyon nasıl yapılır?

 

Beş adımda meditasyona nasıl başlayacağınız aşağıda açıklanmıştır.

  • Vücudunuz için rahat bir pozisyon bulun. Birçok insan bir sandalyeye oturur, ayakları yere düz basar. Diğerleri bağdaş kurarak yere veya bir mindere oturmayı tercih eder. Kimisi de düz yatmayı tercih eder. En önemlisi kendinizi rahat hissetmenizdir.
  • Gözlerinizi kapatın. Gözlerinizi kapatmak herhangi bir nedenle rahatsızlık veriyorsa, bunun yerine yumuşak bir şekilde bakışlarınızı belirli bir şeye odaklayabilirsiniz. Belki pencereden bir ağaç ya da masanızdaki bir kalem olabilir.
  • Nefes almak. Nefesinizi kontrol etmenize hiç gerek yok. Sadece doğal olarak nefes alıp verin.
  • Nefesinize dikkat edin. Nefes alırken nasıl hissettiğinize dikkat edin ve sonra nefes verin. Aldığınız nefesin verirken nasıl değiştiğine dikkat edin. Vücudunuzdaki hislere dikkat edin. Burnunuzun, boğazınızın, göğsünüzün içinde ne hissediyorsunuz? Göğüs kafesinizin hareketine dikkat edin. (Bütün bunları fark etme meditasyondur.)
  • Dikkatinizi yavaşça nefesinize verin. Beynimiz mükemmel bir organdır. Saniyede çok fazla düşünce üretirler. Zihniniz meşgul bir yerdir. Bir düşünce izini takip ettiğinizi fark ettiğinizde, dikkatinizi nefesinize verin. Bunu birçok kez yapmanız gerekebilir.

meditasyon

Ne kadar süreyle meditasyon yapmalıyım?

 

İstediğiniz kadar uzun veya kısa meditasyon yapabilirsiniz. Ne kadar kısa olursa olsun meditasyon yapmak için harcanan her zaman iyidir. Meditasyon uygulamanız sadece 5 dakika olabilir. Yeni başlayanlar için 5 dakika yeterlidir, ancak zihninizin ve vücudunuzun sakinleşmesi için yeterince uzun meditasyon yapın. Sakin ve rahat olduğunuzda, meditasyon pratiğinize başlayabilirsiniz. Meditasyondan zevk almak ve fayda sağlamak için uzun süre oturun.

 

Etiketler

Kategori