
Konserve kavanozlarında bir şeyler saklamak neredeyse herkesin yaptığı bir şeydir. İster konserve yapıyor olun ister bir şeyi daha uzun süre taze tutmak isteyin, bir cam kavanoz alıp kullanmak kullanmak basit bir yöntemdir. Ama konserve kavanozları gerçekten hava geçirmez mi?
Konserve (mason) kavanozları, kapak ve halka bozulmamışsa kapak kapatıldığında hava geçirmez olacaktır. Ancak, kavanozun içinde hala hava olacaktır.
Şimdi, konserve yaparken kavanozların hava geçirmez olmasını nasıl sağlayacağımızı ele alalım ve ardından konserve kavanozlarında nelerin saklanabileceğine dair bazı fikirlere geçelim.
Konserve Kavanozlarını Hava Geçirmez Yapan Nedir?
Konserve kavanozları, kapağı, tasarımı ve konstrüksiyonu sayesinde konserve işlemi sırasında hava geçirmez hale gelir. Konserve kapakları, kavanoza sıkıca oturan ve halka tarafından yerinde tutulan esnek bir kauçuk conta ile tasarlanmıştır.
Hangi yöntemler Kavanozları Hava Geçirmez Hale Getirir?
Konserve kavanozlarını hava geçirmez hale getirmek için aşağıdaki yöntemleri uygulamanız gerekir:
- Konserve işlemi sırasında kavanozları sterilize eden ve sıcak tutan kaynar su kabına koyulur.
- Kapaklar da sıcak kavanozlara oturuncaya kadar sıcak suda bekletilir.
- Kapaklar ve kavanozlar, tarifte belirtilen süre boyunca kaynar su banyosunda bekletilir.
- Süre dolduğunda kavanozları kaynar su içerisinden çıkarın ve tamamen soğumaya bırakın.
- Kavanozlar kapağı contası yumuşar, hava çıkmasına imkan verir. Tüm hava dışarı çıktığında ve bir vakum oluşturulduğunda, kapağın merkezi hareket etmeyecektir.
Kavanozları kullanmadan önce sterilize etmem gerekir mi?
Kavanozlar ve kapaklar kullanımdan önce temizlenmeli ve yıkanmalıdır, hatta kavanozlar ve kapaklar kutudan çıkar çıkmaz. Temizlemek için deterjanlı su kullanın, ardından temiz suyla durulayın. Kavanozlar, doldurmadan önce daima ısıtılmalıdır, ancak genellikle sterilize edilmeleri gerekmez. Sıcak kavanozlarla başlamak, kapakların konserveyi kapatmasına yardımcı olacaktır. İşlem süresi 10 dakikadan kısa olduğunda, test edilen tarifler önceden sterilize edilmiş kavanozlara doldurulmasını önerir. Kavanozlar 10 dakika kaynatılarak sterilize edilir.
Kavanozda neler saklanır?
İşte kavanozlarda saklayabileceğiniz maddeler:
Un
Çok amaçlı undan glütensiz una kadar çeşitli un türleri cam kavanozlarda saklanabilir. Hazır maya gibi diğer kuru pişirme malzemeleri de cam kavanozlarda saklanabilir. Ölçü kaplarının kolayca girebildiği geniş ağızlı cam kavanozları kullanmak iyi bir fikirdir.
Karbonat
Kabartma tozu havadaki nemi emerek topaklaşmasına ve sertleşmesine neden olur. Bu nedenle orijinal ambalajı açıldıktan sonra kavanoz gibi hava almayan bir kaba konulmalıdır.
Kapaksız bir kavanoza kabartma tozu koymak, odadaki kötü kokuları emmenin bir yoludur.
Elma püresi
Elma püresini uzun süre saklamak için sterilize edilmiş bir kavanoza konulmalıdır. Kavanoz daha sonra 10 dakika suda kaynatılmalıdır. Bu, mevcut bakterileri öldürecek ve bozulmalarını önleyecektir. Serin ve kuru bir yerde saklandığında, elma püresi kavanozda bir yıla kadar kalabilir.
Tuz
Tuzu bir kavanozda saklamak iyi bir fikirdir. Çünkü havadaki oksijen ve nem ile temas etmesini engelleyerek topaklanmayı önler. Bir oksijen emici eklemeye gerek yoktur, çünkü kavanoz açıldığında, tuzun alabildiği tüm oksijeni emmesine neden olacaktır.
Kahve
Öğütülmüş kahveyi saklamak için bir cam kavanoz kullanılabilir. Bunun nedeni, öğütülmüş kahveyi bayatlamaktan korumaktır.
Ancak öğütülmüş kahveyi saklamak için koyu renkli bir kavanoz kullanılması tavsiye edilir. Koyu renkli bir kavanoz, öğütülmüş kahveyi ışıktan koruyabilir.
Çorba
Cam kavanozlar, çorbaları saklamak için kullanılabilir. Ancak, çorba sıcakken kavanoz içinde buzdolabına koymak zararlıdır.
Bunun nedeni, buzdolabındaki sıcaklığı artırarak zaten içinde bulunan yiyecekleri riske atabilmesidir. Çorbalar önce oda sıcaklığına soğutulmalıdır.
Kemik suyu
Kemik suyu, buzdolabına veya dondurucuya yerleştirilmeden önce oda sıcaklığına soğumaya bırakılmalıdır. Dondurulduğunda sıvılar genişlediğinden, bir cam kavanozda en az 2 cm boşluk olmalıdır.
Sebze suyu
Sebze suyunu saklarken kalite ve besin değerleri korunmalıdır. Bir kavanoza yerleştirmek idealdir, çünkü hava geçirmez bir sızdırmazlık sağlar, böylece besin profilinin bozulmasını önler. Buzdolabında sebze suyu bir hafta dayanabilir. Dondurucuda iki aya kadar dayanabilir.
Ev yapımı yoğurt
Ev yapımı yoğurdu cam kavanozlarda saklamanın yanı sıra cam kavanozlar kullanılarak sıfırdan yoğurt da yapılabilir. Sütü ısıtmaktan soğutmaya kadar, kavanozlar kullanılabilir
Cam kavanozlar ayrıca hava geçirmez oldukları için hazır yoğurtlar için iyi bir saklama kabı olur.
Buzdolabındaki yiyecekler
Yiyecekler cam kavanozlar kullanılarak buzdolabında saklanabilir. Gıda maddelerini soğutmak için cam kavanozları kullanmanın en güzel yanı, buzdolabı kokularını emmesini önlemeye yardımcı olan hava geçirmez bir conta bulunmasıdır. Kavanozlar ayrıca içinde hangi gıda maddelerinin olduğunu görmeyi kolaylaştırır.
Cam kavanozlarda yiyecekleri ne kadar süre saklayabilirsiniz?
Bozulabilir gıdalar, içinde bulundukları kavanozların buzdolabında olması şartıyla, üç günden iki haftaya kadar saklanabilir. Dondurucuya konulduğunda, çabuk bozulan yiyecekler cam kavanozlarda bir ile altı ay arasında saklanabilir. Bazıları dondurucuda süresiz olarak saklanabilir.