
Bir kesme tahtası muhtemelen yoğun bir mutfakta en çok kullanılan parçalardan biridir. Bu sebeple kesme tahtası temizliği çok önemlidir. Çünkü gıda kaynaklı bakterilerle çok fazla teması vardır. Tahtayı yalnızca ara sıra kullansanız bile, her kullanımdan sonra kesme tahtası temizlenmez ve sterilize edilmezse bakteriler orada yuva yapabilir.
Burada kesme tahtanızı temiz ve bakterisiz tutmanın birkaç etkili yolunu sizinle paylaşacağız. Unutmayın, kesme tahtasını temizlemek için kullandığınız yöntem ne olursa olsun, kullanmadığınız zamanlarda tahtayı kuru tutun.
- Kesme tahtasını sıcak su ve sabunla ovun, ardından durulayın ve iyice kurulayın. Ahşap malzemeden yapılmışsa kesme tahtasını suya batırmaktan kaçının, çünkü tahta suyu emerse kurudukça çatlayabilir.
- Tahtayı tam güçte beyaz sirke ile silerek dezenfekte edin. Bu, birinin kimyasal temizleyicilere alerjisi varsa kullanmak için iyi bir yöntemdir.
- Bir kağıt havluya %3 hidrojen peroksit dökün ve tahtayı silin. Bunu tahtayı sirke ile temizledikten sonra yaparsanız daha fazla bakteri öldürülecektir.
- Tahtaya hafif bir çamaşır suyu çözeltisi dökün. Kesme tahtasını durulamadan önce tahtayı birkaç dakika bekletin. Ya tahtayı kurumaya bırakın ya da kâğıt havluyla kurutun. Alternatif olarak, zayıf bir sirke çözeltisi kullanabilirsiniz.
Kesme tahtası kokusu nasıl gider?
Kesme tahtasındaki güçlü kokuları gidermek için aşağıdakileri deneyin:
- Kesme tahtasını ya tuz ya da kabartma tozu ile ovalayın. Tuz veya kabartma tozu birkaç dakika bekletin ve ardından tahtayı durulayın.
- Tahtaya tuz serpin ve ardından tahtanın her yerine yarım taze narenciye sürün. Tahtayı sıcak, sabunlu suyla yıkayın.
- Seyreltilmemiş sirkeyi tahtaya püskürtün ve ardından durulayın.
Ahşap kesme tahtalarınızı neden temizlemelisiniz?
Ahşap kesme tahtalarınızı düzenli olarak temizlemenizin birkaç nedeni vardır. Bunun ana nedenlerinden biri, temizliğin kesme tahtalarınızın hasar görmesini önlemesine ve kullanım ömrünü en üst düzeye çıkarmasına yardımcı olmasıdır. Hasarlı veya yıpranmış görünen bir alet tüm mutfağınızın görünümünü etkileyebilir.
Temizlik ayrıca yiyecek hazırlamadan kalan bakteri, yiyecek parçacıkları ve diğer malzemeleri de temizler. Bu maddelerin çıkarılması, gıda kaynaklı hastalık riskini azaltmaya yardımcı olur.
Kesme tahtasını temizlerken kaçınılması gereken hatalar
Uygun olmayan adımlar veya temizleme teknikleri ile ahşap kesme tahtalarınıza zarar vermeniz mümkündür. İşte kaçınılması gereken bazı yaygın hatalar:
- Kesme tahtanızı bulaşık makinesine koymayın. Su ile çok fazla temas ahşabın şişmesine neden olarak ahşapta liflerin ayrılmasına ve çatlaklara neden olur.
- Islak bir kesme tahtasını yüzeye düz olarak koymayın. Düz döşemek aşırı nemi hapsedebilir ve bu da bakteri oluşumuna neden olabilir.
- Kesme tahtasındaki lekeler en kısa sürede temizlenmeli. Onları mümkün olan en kısa sürede çıkarın. Zamanla lekeleri çıkarmak zorlaşır.