Biberiye Balının Faydaları Nelerdir?

Per, 05/12/2022 - 22:12 tarihinde gencer55 tarafından gönderildi
Biberiye Balının Faydaları

Biberiye Balı, Akdeniz ülkelerinden gelen eşsiz, kokulu bir bal çeşididir. Geleneksel Akdeniz diyeti ve bu çok amaçlı aromatik bitki ile ilişkili olarak, Biberiye Balının faydaları, bu özel çeşide artan bir ilgiyi teşvik etmiştir.

Biberiye balı, başta Fransa ve İspanya olmak üzere Akdeniz bölgelerine özgüdür. Eşsiz tadı ile diğer ballardan ayrılır. Ancak, kış sonundan ve ilkbaharın başlangıcından itibaren koşullara çok bağlı olduğundan, üretim nadiren aynıdır.

 

Peki biberiye balı nedir?

 

Çoğunlukla çiçek nektarından ve biberiye çiçeklerinin poleninden yapılan bal çeşididir. Bitkinin birkaç türü vardır, ancak Rosmarinus officinalis en yaygın olanıdır. Bitki genellikle ilkbaharda, genellikle erken çiçek açar, ancak daha sıcak iklim koşulları, hava uygun olduğu sürece yaz boyunca ve sonbahara kadar çiçek açmasını sağlayabilir. Çiçekler mor, mavi, pembe veya beyaz olabilir ve bal arılarının kullanması için aromatik bir nektar kaynağı sağlar. İtalya, İspanya ve Fransa, daha sıcak iklimleri sayesinde en büyük üreticilerdir.

 

Biberiye balının tadı ve kokusu nasıldır? 

 

Biberiye balınız ne kadar safsa, yani diğer çiçek nektarlarıyla ne kadar az karışmışsa, tadı o kadar mükemmel olur. Orta derecede tatlı bir tada sahiptir, ancak çok kalıcı değildir. Aromatik profili, hafif çiçeksi ve hafif meyveli notaların yanı sıra bitkisel aromaları içerir. Ayrıca lezzet profilinde asitlik veya acılık izi yoktur. Hızlı bir kristalleşme süresine sahiptir ve ince kristaller oluşturur. Kristalize biberiye balı, tanecikli bir dokuya ve opak bir renge sahiptir.

Biberiye Balının Faydaları Nelerdir?

Biberiye balının sağlığa faydaları nelerdir?

 

Biberiye balı neye iyi gelir? Diğer ballar gibi biberiye de öncelikle sindirim ve bağışıklık sistemlerine fayda sağlar, antibakteriyel, antioksidan ve hafif bir anti-inflamatuar etkiye sahiptir. Çeşitli cilt faydaları sunar. İşte en dikkate değer özelliklerinden ve terapötik kullanımlarından 8 tanesi:

 

1) Doğal bir antibakteriyeldir. Biberiye balı, balda doğal olarak bulunan bir antimikrobiyal olan, hidrojen peroksit içeriği nedeniyle hafif bir antibakteriyel etkiye sahiptir. Bal, bakteri üremesini sınırlayarak ve hatta bakteri sayısını azaltmaya yardımcı olarak, daha hızlı yara iyileşmesine katkıda bulunabilir ve solunum yolu enfeksiyonlarını takiben daha hızlı iyileşmeyi teşvik ederken semptomların azaltılmasına yardımcı olabilir. Asitliği ve özellikle düşük su içeriği ayrıca antibakteriyel faydalar sağlar ve bakteri üremesini bastırmaya yardımcı olur.

 

2) Soğuk algınlığı ve grip semptomlarına iyi gelir. Biberiye balı zayıf bir polen içeriğine (polen bağışıklık sistemi tepkisini uyarır) ve bağışıklığa yardımcı olan düşük vitamin ve mineral içeriğine sahiptir. Bununla birlikte, antibakteriyel, antienflamatuar ve yatıştırıcı etkisi nedeniyle soğuk algınlığı ve hatta grip için iyi bir seçimdir. Bir yemek kaşığı biberiye balı yemek boğaz ağrısını yatıştırmaya ve öksürüğü yatıştırmaya yardımcı olur, aynı zamanda enfeksiyon boğazdaysa bakteri sayısını azaltır. Balı aldıktan sonra bir saat boyunca hiçbir şey yiyip içmemeniz ve günde 3 veya 4 yemek kaşığı yemeniz önerilir.

 

3) İyi sindirimi destekler ve prebiyotik özelliklere sahiptir. Biberiye balındaki doğal şekerler onu doğal bir prebiyotik yapar, yani sindirim sistemimizdeki iyi bakterileri besler. Sağlıklı bir bağırsak florası, iyi bir sindirim, daha iyi geçiş süresi ve daha iyi genel sindirim sağlığı anlamına gelir. Bununla birlikte, yavaş sindirim ve yavaş geçiş üzerindeki uyarıcı etkisine çok iyi yanıt veren özellikle hassas kişilerde çok fazla balın ishale neden olması mümkündür.

 

4) Mideyi yatıştırır. Aç karnına biberiye veya diğer bal çeşitlerini yemenin mide rahatsızlığını yatıştırmaya ve gastrit hastalarında mide zarı tahrişini iyileştirmeye yardımcı olduğu söylenir. Balın genel olarak mide koruyucu bir etki gösterdiğine inanılır, bu nedenle gastrit, ülser veya diğer sindirim bozuklukları için doğal bir tedavi olarak kullanılır.

 

5) Karaciğer sağlığı üzerinde faydalı etkisi vardır. Biberiye balının ayrıca safra üretimini düzenlemeye yardımcı olduğu söylenir. Bu sadece karaciğer sağlığını desteklemekle kalmaz, aynı zamanda daha iyi sindirime de katkıda bulunur.

 

6) Biberiye balının faydalarından biri de yorgunluk ve bitkinliği azaltmasıdır. Zengin bir doğal şeker kaynağı olan biberiye balı, yorgunluk ve halsizlikle mücadeleye yardımcı olur. Enerji verici etkisi, hipoglisemiye (düşük kan şekeri seviyeleri) de iyi gelir.

 

7) Tonik etkileri olan iyi vitamin ve mineral içeriğidir. Tüm ballar gibi biberiye de mineral, özellikle C ve B vitaminleri, potasyum, magnezyum, fosfor, kalsiyum, demir veya çinko içerir. Besin değeri olan diğer elementler arasında polen parçacıkları, enzimler, amino asitler (proteinler), şekerler ve ayrıca bal filtrelenmemişse balmumu da bulunur. Bunların hepsi bir araya geldiğinde tonik etkiler verir.

 

8) Kuru cilt, akne, hassas cilt ve düzensiz cilt tonu için idealdir. Tecrübelerime göre, biberiye gibi açık renkli ballar, düzensiz cilt tonu için harika bir doğal maske oluşturur ve kişinin cildine parlaklığı geri kazandırmaya yardımcı olur. Ayrıca bal, gözeneklerin açılmasına yardımcı olur ve hassas bir temizleme etkisine sahiptir, cildi kurutmadan fazla sebumu giderir, akne oluşumunu önler. Aynı zamanda besleyici ve nemlendiricidir.

 

Ek olarak, Biberiye Balının faydaları arasında, bu bitki karnosik asit içerdiğinden, beyindeki serbest radikallerin verdiği hasarla savaşır. Bir çalışma ayrıca biberiyenin felçler sırasında oluşan beyin hasarına karşı koruma sağladığı ve iyileşme süreçlerini kolaylaştırdığı öne sürülmüştür.

Kategori