
Çatlak topuklar sadece ayaklarınızı donuk göstermekle kalmaz, aynı zamanda rahatsızlığı da artırır. Siz de çatlamış topukları tedavi etmek ve bunlardan kurtulmanın yollarını arıyorsanız, bu makale size bilgi ve tedavi seçenekleri konusunda yardımcı olacaktır.
Kuruyan ayakların ve çatlak topukların sebebi nedir?
Kuru ayaklar ve çatlamış topuklar çeşitli sebeplerden kaynaklanabilir. Yetişkinler arasında son derece yaygın olan bu ayak durumu, topuk çatlakları olarak da bilinir. Ağrı ve rahatsızlığa neden olur ve genellikle kış aylarında ortaya çıkar.
Zamanla kalınlaşan ve çatlayan normal-kuru bir ciltten başlar. Topuğunuzun kenarı pul pul, ağrılı hale gelir ve cilt kahverengi veya sarıya dönebilir. Kuru cilt, çatlamış topukların arkasındaki ana nedendir, ancak bundan sorumlu olan tek şey bu değildir. Çatlamış topukları tetikleyen diğer nedenler şunlardır:
1. Sert yüzeylerde sabit durma
2. Arkası açık ayakkabı giymek
3. Soğuk hava koşulları
4. Nasır
5. Obezite (Topuklarınıza vücut baskısı yapar)
6. Sporcu ayağı
7. Atopik dermatit
8. Mantar enfeksiyonu
9. Sedef hastalığı veya egzama
10. Vitamin eksikliği
11. Hipotiroidizm
12. Palmoplantar keratoderma
13. Hamilelik
Topuk çatlaklarının belirtileri nelerdir?
Çatlamış topuklarla ilişkili semptomlar genellikle şunlardır:
- Pul pul olmuş deri
- Kaşıntı
- Şiddetli acı
- Kanama
- Kırmızılık
- Enflamasyon
- Ülserasyon
Çatlamış topuklarınız sedef hastalığı veya atlet ayağı gibi tıbbi bir durumdan kaynaklanıyorsa, normalden daha fazla komplikasyona neden olabilir.
- Diyabetik ayak ülseri
- Ayağınızda his kaybı
- Selülit
Çatlak topukları tedavi etmenin 5 yolu
1. Ayak balsamları veya kremleri
Çatlamış topuklar için ilk tedavi, topikal bir ayak kremidir. Bunlar piyasada kolayca bulunur. Genellikle ayak balsamları veya kremleri, topuklarınızın kalınlaşmış derisini yumuşatmak için nemlendirici bileşenler içerir.
2. Islatma ve eksfoliasyon
Topuklarınızdaki deri genellikle vücudunuzun geri kalanından daha kalındır. Bu, kurumaya daha yatkın hale getirir. Yürürken tüm vücut ağırlığını ayağınıza verdiğinizde kuru topuklar çatlar. Ayağınızı ılık suda bekletmek ve ara sıra peeling yapmak, çatlamış topuklardan kurtulmanızı sağlayacaktır.
3. Sıvı bandaj
Çatlamış topukları tedavi etmek için bir başka harika seçenek de sıvı bir bandajdır. Çoğu tıbbi mağazada mevcuttur, bunun çatlak topuk çevresine uygulanması gerekir. Topuklarınızdaki çatlakları kapatmak için yeterli zaman olması için sıvı bandajı bir süre tutmanız gerekir.
Sıvı bandajlar sadece mevcut çatlakları kapatmakla kalmaz, aynı zamanda topuklarınızı bulaşıcı hastalıklardan korur. Gelecekte çatlama riskini de azaltır. Sıvı bandaj teknik olarak bir spreydir ve gerçek bir bandajın yerinde kalması için uğraşmanıza gerek yoktur.
Özellikle çatlamış topuklarınız kanıyorsa harika bir seçenektir. Sıvı bandajı uygulamadan önce ayaklarınızı temizlediğinizden ve tamamen kuruttuğunuzdan emin olun.
4.Doğal yöntemler
- Hindistan cevizi yağı
Hindistan cevizi yağı, cildinizin içindeki nemi hapseden ve topuklarınızın kalınlaşmış derisini yumuşatan doğal bir cilt nemlendiricisidir. Cilt uzmanları, kuru cilt, egzama ve sedef hastalığı benzeri cilt rahatsızlıkları için hindistancevizi yağı kullanılmasını önermektedir.
Ayaklarınızı ılık suda beklettiğinizde hindistan cevizi yağı sürerek işlemi bitirin. Anti-inflamatuar ve antimikrobiyal özellikleri, çatlamış topukların enfeksiyonunu ve kanamasını tedavi etmenize yardımcı olacaktır.
- Bal
Bal, doğal antimikrobiyal ve antibakteriyel özellikleri ile bilinir. Cilt için birçok ev ilaçlarının bir parçası, bu aynı zamanda çatlamış topukları da tedavi edebilir. Balın tıbbi ve kozmetik kullanımı üzerine 2012 yılında yapılan bir araştırma balın iyileştirici gücünü doğrulamaktadır.
Bal yaraları tedavi edebilir ve temizleyebilir. Cilt nemlendirmesi için de iyidir ve birçok ayak bakım kreminde kullanılır. Ayaklarınızı ılık suda beklettikten sonra ovmak için bal kullanın. Gece ayak maskesi olarak da kullanabilirsiniz.
- Sirke
Ayaklarınızı ıslatırken ılık suyla karıştırırsanız sirke faydalı olabilir. Birçok insan ayaklarını ıslatmak için sirke kullandıktan sonra rahatlama yaşamıştır.
- Gargara
Ayaklarınızı ılık suda ıslatırken antiseptik bir gargara ekleyebilirsiniz. Gargara genellikle mikropları öldürmek için son derece yararlı olan denatüre alkol, okaliptol, mentol, timol içerir.
5. Profesyonel tedavi
Şiddetli topuk çatlaması vakalarında, bir doktora görünmeniz gerekecektir.
Çatlak topuklar gerçekten endişelenecek bir konu değil. Islatma, peeling ve nemlendirme gibi düzenli ayak bakım alışkanlıkları, yumuşak ve pürüzsüz ayaklar elde etmeniz için yeterlidir. Ayak kremleri ve balsamlar faydalıdır. Bir salonda uygun bir pedikür yaptırmak da arada bir yardımcı olabilir.
Çatlak topukların hala iyileşmemesi veya kanama ve ağrı ile semptomların kötüleşmesi durumunda, ayaklarınızı bir doktora kontrol ettirin. Tedavi gerektiren diyabet gibi altta yatan bir durum olabilir. Ayrıca, kış kurumasını önlemek için ayaklarınızı kapalı ve sıcak tutun.