Buhur Yağının Sağlığa Faydaları Nelerdir?

Çar, 06/08/2022 - 18:32 tarihinde gencer55 tarafından gönderildi
buhur yağı

Buhur, aromaterapi alanında buhar kazanan 90'dan fazla uçucu yağ türünden biridir. Buhur yağı, çiçeklerin, otların ve yaprakların, köklerin, kabukların ve ağaç kabuğu gibi ağaçların kısımlarından yapılır. Adlarını, bitkiye "özünü" veya kokusunu verdikleri için alırlar. Solunabilir veya seyreltilebilir ve cildinize uygulanabilir.

Her uçucu yağın kendi kokusu ve sağlık yararları vardır. Bazı popüler olanlar arasında gül, lavanta, sandal ağacı, papatya, yasemin ve nane bulunur.

Buhur en yaygın kullanılan yağlardan biri değildir, ancak potansiyel sağlık yararları vardır. Olibanum olarak da bilinen buhur, Boswellia ailesindeki ağaçlardan gelir. Boswellia ağaçları, Arap Yarımadası'ndaki Umman, Yemen'e ve Kuzeydoğu Afrika'daki Somali'ye özgüdür. Buhur yağı, Boswellia ağacından sakız reçinesinin buharla damıtılmasıyla hazırlanır.

 

Buhur yağı nasıl yapılır?

 

Kabuğu kesilerek açıldığında, Boswelia ağacının özsuyundan yağ çıkarılır. Reçine sertleşmeye bırakılır ve ardından ağaçtan kazınır. Kuru olarak kullanılabilse de, uçucu yağ yapmak için buharda pişirilir.

 

Buhur yağının sağlığa faydaları

 

  • Artriti azaltabilir

 

Buhur, ağrıyı ve artrit semptomlarını hafifletmeye yardımcı olabilecek bir anti-inflamatuar maddedir. Buhur sadece ağrıyı hafifletmekle kalmaz, aynı zamanda iltihaplanmayı da hedef alabilir. Araştırmalar, artrit ile ilişkili şişlik, ağrı ve eklem hareketlerini yönetmeye geldiğinde buhurun ​​plasebodan daha etkili olduğunu göstermiştir. Diğer çalışmalar, buhur yağının sabah tutukluğunu hafifletmek için faydalı olabileceği ve hatta NSAID'lere olan bağımlılığı azaltmaya yardımcı olabileceği sonucuna varmıştır. İltihaplı kas ve eklemlerde topikal olarak kullanılabildiği gibi ağızdan da kullanılabilir.

 

  • Bağırsak fonksiyonunu iyileştirebilir

 

Buhur yağı, bağırsak sağlığını, sindirimi iyileştirmeye ve Crohn hastalığı ve ülseratif kolit gibi sindirim bozukluklarını hafifletmeye yardımcı olabilir.

Küçük bir çalışma, buhurun, Crohn semptomlarını tedavi etmek için tıbbi olarak reçete edilen bir ilaç olan mesalazin kadar etkili olduğunu buldu.

Ülseratif kolitli katılımcılara altı hafta boyunca günlük dozda buhur verildiği bir başka çalışmada, durumun yönetimine geldiğinde farmasötik ilaçlar kadar etkili olduğu bulundu.

Buhur, kronik ishalin tedavisine bile yardımcı olmaktadır.

buhur yağı

  • Astımı iyileştirebilir

 

Buhur yağı ayrıca astım ve bronşit semptomlarını iyileştirmeye ve yönetmeye yardımcı olabilir. 6 haftalık bir çalışmada, plasebo yerine boswellia verilen bronş astımı olan katılımcıların %70'i daha az astım krizi geçirdi ve daha az hırıltı ve nefes darlığı vakası yaşadı.

Hem buhur hem de bael meyvesinden oluşan bir takviyenin, astım semptomlarını hafifletmede plasebodan daha etkili olduğu bulundu. 

 

  • Ağız sağlığını korur

 

Buhur, antibakteriyel yapısı nedeniyle ağız sağlığının korunmasına bile yardımcı olabilir.

Boswellik asitler bakterileri öldürerek kavite oluşumunu önlemeye yardımcı olabilir. Diş eti hastalıklarını ve diş ağrılarını bile önlemeye yardımcı olabilir. Bir test çalışması, buhur özünün diş eti hastalığına neden olan bir bakteri olan Aggregatibacter actinomycetemcomitans'a karşı etkili olduğunu buldu. Plak kaynaklı diş eti iltihabı olan katılımcılar üzerinde yapılan bir başka çalışma, durumu yönetmede plasebodan daha etkili olduğunu ortaya koydu. Doğal olarak büzücü olduğundan, kötü ağız sağlığı ile ilişkili ağız yaralarının iyileşmesine yardımcı olabilir.

 

  • Bazı kanserlerle savaşır

 

Buhur esansiyel yağı, belirli kanser türlerine karşı bile savaşabilir. Test tüpü çalışmalarına göre, buhur aşağıdakilere karşı savaşmaya ve bunları bastırmaya yardımcı olabilir:

  • Beyin tümörü
  • Meme kanseri
  • Prostat kanseri
  • Pankreas kanseri
  • Kolon kanseri
  • Melanom

 

  • Yaşlanma karşıtıdır

 

Buhur güçlü bir antioksidandır, bu yüzden yaşlanma karşıtı özelliklere sahiptir. Anti-oksidanlar, eşleşmemiş elektronlara sahip oldukça reaktif moleküller olan serbest radikallerle savaşmaya yardımcı olur. Serbest radikaller vücudun etrafında hareket edip eşleşecek bir elektron ararken DNA'ya zarar verebilir ve bu da yaşlanma sürecini hızlandırır. Ayrıca, antioksidanlar serbest radikallerin neden olduğu hasarı yavaşlatmaya ve durdurmaya yardımcı olur. Bu, cildin gençleşmesine yardımcı olur.

 

  • Dengeleme ve nemlendirme

 

Buhur yağı, losyon veya nemlendirici gibi ürünlerde cilt bakımında popüler bir bileşen haline geldi. Buhur yağı, cildin kurumasını önleyen nemlendirici özelliklere sahiptir.

Bununla birlikte, DIY yüz bakımları için tüm uçucu yağların bir taşıyıcı yağ ile seyreltilmesi gerekir. Buhur ayrıca cilt tonunun dengeli ve eşit görünmesine yardımcı olan renk değişikliği ve kızarıklığın üstesinden gelmeye yardımcı olabilir.

 

  • Antienflamatuvar özelliği bulunur

 

Buhurun ​​astım ve artrit tedavisine yardımcı olmasının nedenlerinden biri, cilt bakımına da fayda sağlayan anti-inflamatuar özelliklerinden kaynaklanmaktadır. Buhur esansiyel yağı, iltihabı yatıştırdığı için sivilceleri yönetmeye yardımcı olabilir.

 

  • Antibakteriyeldir

 

Buhur asitler sivilceye neden olan bakterileri öldürerek daha fazla sivilce çıkmasını önleyebilir. Buhur ve mür esansiyel yağlarının bir kombinasyonu, antimikrobiyal ve antibakteriyel özelliklerinden dolayı cilt bakım bileşenleri ve genel sağlık için umut verici olmuştur.

 

  • Antiseptiktir

 

Buhur da antiseptiktir. Yağ yüzyıllardır temizlik, dezenfektan, aromaterapi ve genel sağlık için kullanılmıştır. Bu, enfeksiyonların yerleşmesini önlemeye yardımcı olabilir.

 

  • Cildi korur

 

Antibakteriyel, antiseptik ve antioksidan özellikleriyle birlikte, buhur cildi hasardan iyileşmesine yardımcı olarak, iltihabı azaltarak ve serbest radikallerin etkilerini ortadan kaldırarak korur. Yağlar, cildi kuruluktan kaynaklanan hasarlardan korumaya yardımcı olan derin nemlendiriciler olarak cilt bakımında popülerdir. Cilt hücrelerini güçlü, dolgun ve elastik tutar.

Etiketler

Kategori